неділю, 19 березня 2017 р.

20 березня, понеділок
День весняного рівнодення


Якщо стати на лінії екватора в день рівнодення, можна побачити сонце прямо над головою.
Тільки двічі на рік Сонце сходить точно на сході і заходить точно на заході. Це явище спостерігається в дні весняного і осіннього рівнодення. У день рівнодення центр Сонця можна спостерігати рівно 12 годин.
Важливою віхою зміни сезонів є день весняного рівнодення, астрономічний початок весни. Як відомо, навесні день збільшується, а ніч скорочується. І 20-21 березня наступає момент, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними. Такий день називається днем весняного рівнодення.

Історія поява весняної дати

У свій час слов’янські народності відзначали кілька великих урочистостей, які проходили на протязі року. Першим таким святом вважалася Комоєдіца, що дійшли до нашого часу під назвою Масляна.
Виходить, що християнська церква вирішила об’єднати в «одному флаконі» свята та народні обряди з великої православної датою. Варто нагадати, що Масляна припадає на період сирної тижня – переддень Великого посту. Протягом цих 7 днів парафіянам дозволялося їсти молочні продукти, сир та яйця, а також використовувати в приготуванні рибу. М’ясо в цей час перебувала під суворою забороною.

Звичай же пекти млинці на Комоєдіцу пов’язують з однією цікавою особливістю. Виявляється, форма, колір і палюча температура, на якій готують млинці, нагадувала слов’янам Сонце, яке саме в цей час все довше світити на небосхилі і при цьому поступово прогрівати землю. Виходить, що оголошеної традицією слов’яни шанували силу самого сонячного диска. У той час з’їдаючи новий шматок млинця, кожен з них вірив, що подібним чином можна наповнитися життєдайною силою і міццю сонячного світла.
У той час Комоєдіца святкувалася, як ніби це був останній свято в житті кожної людини. Крім звичних слов’янських обрядів, використовувалося і щось взагалі неймовірне – поєднання магії з релігією. Захоплюючі ігри на вулиці перепліталися з святковим застіллям. Загальну картину веселощів доповнювала масовість свята – в ньому обов’язково брали участь абсолютно всі жителі будь-якого поселення.

Як проходить день весняного рівнодення в різних країнах світу?

1. Індія. У цьому державі зазначений день носить назву «Холлі». Багато з нас знають його по фестивалям фарб, що проходять у багатьох російських містах. У перший день такого довгоочікуваного події індійці співають пісні, розводять багаття, танцюють і просто виселятися. На наступний день абсолютно всі члени індійської касти приймають участь в урочистій ході, на якому прийнято посипати один одного різнобарвними порошками. Вони складаються з лікувальних трав і корисних для людського організму спецій.

2. Японія. У цій країні день весняного рівнодення називається «Сюмбун-но хі». Самі японці вкладають в цей час особливий сенс. До моменту настання цього дня, всі з особливою ретельністю прибираються в своїх оселях, приділяючи підвищену увагу домашнього вівтаря. Дуже часто там знаходяться фотографії померлих родичів. У «Сюмбун-но хі» туди ж ставлять живі квіти і ритуальні страви. У момент приходу свята, китайцям доводиться постійно молитися і віддаватися спеціальним ритуальним почестей. На столі в цей час повинна бути вегетаріанська їжа: інарі-сусі з начинкою з квасолі, моркви, грибів і рисової суміші.
Незалежно від культури, день весняного рівнодення і символізує відродження природи, оновлення і духовне задоволення. У цей час прийнято думати виключно про хороше, насолоджуватися теплими сонячними променями, навесні і радісного співу птахів. Весь негатив краще просто залишити в минулому, і навіть не намагатися пригадати щось, що стосується вас або ваших близьких. На думку астрологів, несприятлива енергія і негативні думки в цей час можуть матеріалізуватися.
Прикмети і ворожіння на день весняного рівнодення в 2017 році
Саме з дня, коли на мить між світлом і темрявою запановувало рівноправність, можна було судити про все подальшому рік.
1. Якщо у цей день мороз, значить його слід очікувати наступні 40 днів.
2. Нарахувавши у день весняного рівнодення 40 проталинок, можна наблизити час настання теплої весни.

3. На думку предків, будь-яке бажання, загадане в цей день, неодмінно збувалося. Для цього, правда, не можна тримати в голову погані думки.

Немає коментарів:

Дописати коментар